Kevättä ilmassa

Keskiviikko 22.4.2009 klo 20.06 - Raimo Tervola


Näin tänään nokkosperhosen lentävän ulkona. Kävin tarkastamassa mehiläispesiäni, sillä olihan auringossa parikymmentä ja varjossakin kymmenen astetta (Muhoksella). Siellä ne ahkerat mehiläiseni ”kantoivat” vettä pesään, sillä kennot täytyy pestä, jotta emo voisi niihin munia, joista kehittyy sitten uusia mehiläisiä.

Puhdistuslentoa oli tapahtunut lomani aikana. Puhdistuslento on mehiläisen keväinen suolen tyhjennyt lento, jolloin mehiläinen tekee koko talven ”pidätyksen” jälkeen tarpeensa eli mehiläisen vuosi alkaa puhdistuslennosta. Seuraavana viikonloppuna täytyy tarkistaa pesän ruokavarat, vaihtaa pohjat ja pienentää lentoaukkoa, jotta pesä pysyisi lämpimänä. Pesä kehittyy nopeammin, kun siellä on riittävä lämpö ja mehiläiset ovat siten aikaisemmin valmiita hunajan keruuseen.

Muuten lomani aikana ilmestyi uusi Aarrelehti 4/09 www.aarrelehti.fi , jossa on kirjoitus ”Mehiläiset jaksavat kiehtoa”, jossa jutussa on myös vähän allekirjoittaneestakin, sillä olin jutun sivuroolissa. Kuvat juttuun otti Ruottisen Make viimekesänä ja toimittaja Hanna Lehto- Isokoski jututti talven aikana pääosan esittäjää Vääräkankaan Karia ja meikäläistä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini